I Danmark har vi et demokratisk system, hvor alle voksne og myndige personer har stemmeret. Det er ikke noget, vi må tage for givet – sådan er det ikke alle steder i verden. At have stemmeret er et privilegium, vi bør værne om og værdsætte. I det følgende vil vi kigge lidt på én af de tydeligste årsager til, at nogle af os undlader at stemme, samt hvordan vi kommer problemet til livs. 

Handling bag holdning

Det er nok de færreste af os, der går til livet og til hverdagen uden holdninger, meninger og synspunkter – dem har vi alle. Og det gode ved at leve i et demokratisk samfund, det er jo netop, at vi bliver givet mulighed for at udtrykke og understøtte disse holdninger, når der er valg. At have en holdning skal helst bakkes op af noget handling – det er integritet, og det er næppe et ukendt begreb. Så hvorfor er der fortsat så mange af os, der ikke stemmer ved vores folkevalg

Mange stemmer ikke – hvorfor? 

Vi har en relativ høj stemmerate i vores lille land, men vi har fortsat en andel, der ikke stemmer – eller som stemmer blankt. Der findes mange teorier omkring, hvorfor det gør sig gældende – og mange har forsøgt at undersøge dette fænomen. Den store “vinder” er, at mange føler sig usikre på, hvilke politikere, vi kan stole på. Faktisk kan vi være helt i tvivl om, hvad de enkelte reelt står for. Heldigvis gør vores digitale tidsalder det nemmere og nemmere at læse op på de enkelte politikere, og vi har lettere adgang til viden og information i dag, end hvad vi har haft tidligere – vi behøver altså ikke at gå til valg med blind tillid, vi kan selv efterforske lidt i de enkelte kandidater forud for. Det er helt menneskeligt, at vi søger troværdighed i vores politikere, og det er helt naturligt, at denne kan drukne lidt i en valgkamp, hvor kampen om stemmer kommer først – men måske det giver sig selv, når bare vi har adgang til den nødvendige information.